Agile persoonlijke ontwikkeling: Superleuk en best-wel-eng!

Ieder jaar wil ik me graag verder ontwikkelen. Enerzijds om bij te blijven op mijn vakgebied, Project Management, anderzijds om mezelf uit te dagen en nieuwe dingen te ontdekken.

Begin dit jaar mocht ik mij aansluiten bij een groepje oud-collega’s en schrijvers van een artikelenserie in het Project Management tijdschrift Projectie. Superleuk en best-wel-eng! De eerste vier artikelen zijn inmiddels opgeleverd. Bij de eerste drie was mijn bijdrage marginaal: het lezen / reviewen van door anderen geschreven artikelen. Bij het vierde artikel was mijn rol iets groter, maar nog steeds bescheiden. Het zesde artikel wordt mijn grote uitdaging. Ik mag dan de basis leggen met een ervaren schrijfpartner die mij gaat helpen. Superleuk en best-wel-eng! Leuk, omdat het gewoon heel leuk is samen met anderen te werken en schrijven. Eng, omdat ik het nog nooit gedaan heb, niet weet of ik het kan en dat ga ontdekken.

Een ander ontwikkelding dat ik momenteel doe is het volgen van de training Agile Project Manager 2.0. Deze training behandelt het handboek, Agile Project Management v2, dat gebaseerd is op het DSDM Agile Project Management Framework. Het handboek is een hulpmiddel voor als je de APMG-Internationaal geaccrediteerde Agile Project Management certificering wil  behalen. Nou, dat wil ik wel en vandaar dus deze training. Ik volg de training ook omdat ik me meer wil verdiepen in Agile Project Management. Bij TenStep zeggen we altijd dat onze methodiek heel Agile is. Is dat inderdaad zo? Waar zit hem dat dan in? Verder denk ik dat een agile aanpak ook goed kan werken bij ontwikkelingsprojecten. Hoe dan? Dat soort vragen wil ik graag voor mezelf beantwoorden tijdens deze training.

Om nu bovenstaande twee ontwikkelingen met elkaar te combineren (heel Agile) heb ik besloten dan maar wat over Agile Project Management te gaan schrijven via deze blogjes. Eens kijken of ik dat op een Agile manier kan aanpakken.

Menno Valkenburg
ProjectLoods