De Agile triple constraint als kompas

Een handige techniek in projecten is het gebruik van de triple constraint om een balans te vinden tussen Scope, Tijd, Geld, Kwaliteit en waar relevant Risico’s en Resources. Al deze variabelen fixeren is onrealistisch en werkt niet in de praktijk.

Source: DSDM.org

Source: DSDM.org

In de traditionele project aanpak zetten we vaak de Scope, en daarmee grotendeels de Kwaliteit vast en komt er druk op Tijd en Geld die in veel projecten dan ook uitlopen en overlopen.

In de Agile (DSDM) aanpak worden tijd, geld en kwaliteit vastgezet en daarmee wordt de belangrijkste variable om te sturen en de zeilen te trimmen, de Scope ofwel op te leveren Features van de oplossing.

Om projecten vervolgens succesvol te kunnen laten zijn, onderkennen we vijf succesfactoren. De mate waarin kan worden voldaan aan deze succesfactoren vergroot de kans op succes en andersom betekent het ontbreken van deze factoren een risico voor het project.

De vijf succesfactoren zijn:
1. We gaan zeilend van A naar B: omarm de Agile (DSDM) aanpak. Alle projectbetrokkenen begrijpen en accepteren de aanpak en filosofie. Dit betekent ook, accepteren dat het leveren van de juiste oplossing op het juiste moment, kan betekenen dat minder dan 100% van de oplossing wordt geleverd. Mogelijk dat we onderweg wat niet-cruciale ballast over boord gooien om de bestemming op tijd te behalen.

2. Kapitein en bemanning weten wat ze doen: Zorg voor een effectief oplossing ontwikkeling team. Kapitein en bemanning hebben de benodigde ervaring, blijven aan boord en nemen doorlopend beslissingen om het schip van A naar B te krijgen. Er is aan boord plaats voor 5 tot 9 bemanningsleden.

3. Blijf in contact met de kustwacht en bestemming: Actieve en continue betrokkenheid van de organisatie. Zorg voor doorlopende betrokkenheid van de organisatie, door ook regelmatig iemand van buitenaf aan boord te nemen.

4. Iteratieve ontwikkeling, geïntegreerd testen en incrementele oplevering. Iedere tussenstop (timebox) levert idealiter een volledig en mogelijk implementeerbaar onderdeel van de oplossing op. Een organisatie die open staat voor incrementele oplevering krijgt eerder waar voor zijn geld.

5. Transparantie. Maak de voorgang en onderhanden werk zichtbaar. Laat bij iedere tussenstop zien wat je gemaakt hebt. Hiermee lever je onomstotelijk bewijs van de voortgang. Team Boards en daily stand-ups zijn daarnaast zeer nuttig om heldere en actuele informatie over de voortgang te delen.

Hiermee wordt de Agile Triple Constraint je kompas die de koers (features) aangeeft die je vaart naar je volgende tussenstop (timebox) op weg naar je bestemming (project increment).

Menno Valkenburg
ProjectLoods