De essentie van een goede presentatie

presentatieOver het maken en geven van goede presentaties is veel geschreven en uitgeprobeerd. Velen zijn “klaar” met de PowerPoint “films”, maar we blijven het maar gebruiken, want is het makkelijk en vertrouwt. Hele hordes proberen iets nieuws, zoals Prezi, waarmee je volgens de makers een rockstar presentator kunt worden. Of toch maar liever de volgende generatie online presentatie proberen en amazing presentaties maken met emaze.

Hoe goed, makkelijk en leuk de software voor het maken van de presentatie ook is, het garandeert niet een goede presentatie. We kunnen niet bepalen wat klant denkt, voelt, zegt en doet. We kunnen ons wel voorbereiden om na te denken over het gewenste resultaat bij de klant. Door dit voor te bereiden vergroten we de kans op succes. Dus bepaal vooraf WDGLL / “Hoe ziet goed eruit ( wat wil je dat klant na de presentie zegt, voelt, denkt en doet)

Daarom gingen we voor een van onze klanten onlangs terug naar de basis en waarbij de volgende onderdelen centraal stonden:

  1. Ken je publiek , “what’s in it for them”
  2. Begin met het einde voor ogen: bepaal WDGLL
  3. Eerst de kernboodschappen, verhaallijn, dan de slides
  4. De belangrijkste tool ben jij!
  5. Bereid goed voor, oefen en presteer.

Als variatie op de powerpoint gebruikten we de “good old” Brown Paper Presentatie techniek. Lekker “low tech”, hoogst interactief en met veel ruimte voor interactie met de deelnemers. De deelnemers konden vervolgens hun presentatie verder aanscherpen (voorbereiden) en oefenen, waarbij we elkaar van goede, constructieve feedback voorzagen.

Wil je ook meer weten over deze verrassend eenvoudige, maar zeer effectieve aanpak, neem dan contact op met Menno Valkenburg (06-49417755) of Turid Mastenbroek (06-50853392).