Duurzaam Project Management

Op de derde dag van het IPMA Wereld Congres in Rotterdam gingen de deelnemers met elkaar in dialoog over het thema duurzaamheid en Project Management. De dag begon met key notes van staatssecretaris Wilma Mansveld en Jos Nijhuis (CEO van Schiphol Group) die liet zien hoe Schiphol verbouwt, vernieuwt en verbindt. Als opwarmer voor de Sustainability Stream van het congres, hield Ricardo Vargas een fantastische key note speech over het werk van United Nations Office for Project Services (UNOPS). Ongelooflijk hoeveel projecten UNOPS momenteel wereldwijd uitvoert.

De Sustainability Stream trapte af met een boeiende sessie verzorgd door Gilbert Silvius en Ron Schipper. Zij hebben recent een praktisch boek over Duurzaam Project Management uitgebracht.

Menno de Jonge van Ballast Nedam liet ons vervolgens zien hoe de nieuwe generatie voetbal stadions modulair gebouwd kunnen worden.

Vanuit IJsland leerden we via Sara Jónsdóttir, Director of Corporate Responsibility van Landsvirkjun (National Power Company of Iceland) over Landsvirkjun’s Social Responsibility goals.

Joel Carboni van Green Project Management en Manfred van Veghel lieten ons via een Pecha Kucha zien hoe we met elkaar een Bank van Pitches kunnen maken om duurzaamheid verder onder de aandacht te brengen van Project Managers.

De laatste sessie van de dag was tevens de meest unieke en meest duurzame. In plaats van de spreker, Rich Maltzman vanuit Amerika naar Nederland te laten overkomen, besloten we een live verbinding tussen Rotterdam en Boston te maken. Met behulp van een goede internet verbinding, skype en een goede voorbereiding met de facilitators ontstond er een geweldig mooie sessie Expresso yourself.

Als klap op de vuurpijl konden we ook nog een kijkje nemen in de Nuon Solar Car. Momenteel neemt het Nuon Solar Team deel aan een race in Zuid-Africa.

Het was een waargenoegen deel uit te mogen maken van dit congres en ik hoop en verwacht dat we in staat zijn geweest Duurzaamheid in Project Management weer een stukje verder op de kaart te hebben gezet.